Vogelpik of darts is één van de populairste caféspellen. Het bord hangt meestal ergens achteraan in een donker hoekje in het pand en ziet er oud en versleten uit. De bijhorende pijltjes zien er echter altijd nog tiptop in orde uit met hun glanzende punten en kleurige pluimen. Even aan de caféuitbater vragen of de darts mag hebben en je bent klaar voor een potje vogelpik met je maten!

Het dartbordEr zit geen logica in de volgorde van de nummering. Het dartbord is ontworpen om hoog scoren zo moeilijk mogelijk te maken; zo staat de 20 bijvoorbeeld tussen de 1 en de 5. Deze indeling werd bedacht door Brian Gamlin in 1896.

De darts

Een setje darts bestaat uit drie pijlen. Elke beurt worden deze van een afstand in het dartbord gegooid om punten mee te scoren. De pijl mag niet zwaarder zijn dan 50 gram en niet langer zijn dan 30,5 centimeter. Een dart bestaat uit vier onderdelen: de flight, de shaft, de barrel en de punt. Zoals je op deze website kan zien zijn er letterlijk duizenden verschillende darts - kies er ééntje die goed bij je past én die je mooi vindt!

De bekendste varianten

501

Alle spelers of teams beginnen met 501 punten. Dan mag elke speler, zoals altijd per beurt 3 pijlen gooien. Je telt de gegooide punten per beurt bij elkaar op en deze trek je vervolgens af van het totaal nog te gooien aantal punten. De speler of het team die het eerst precies op 0 staat heeft gewonnen. Als je meer gooit dan wat er nog over is telt de beurt in zijn geheel niet mee. De laatste pijl moet belanden in een dubbel, bij sommige varianten moet je ook met een dubbel beginnen. In plaats van 501 punten wordt ook wel eens gestart met 301, 701, 901 of 1001 punten.

Around the clock

Bij dit dartspel is het de bedoeling alle nummers van 1 tot en met 20 afsluitend met de single bull op volgorde 1 maal te gooien. Iedereen begint bij 1 en is zolang aan de beurt totdat hij of zij mist, dan gaat de beurt naar de volgende speler. Degene die het eerst de single bull gooit heeft gewonnen.

Tactics

De bedoeling van het spel is om zo snel mogelijk de getallen en de Bull allemaal 3 keer te raken. Hierbij tellen singles als 1, doubles als 2 en triples als 3 maal. Een leuk extra is dat het ook nog met punten gespeeld wordt. Dit houdt in dat, wanneer men een bepaald getal al heeft gesloten, dus wanneer dat het koppel het 3 keer geraakt heeft en wanneer de tegenstanders het getal nog niet hebben gesloten, je punten kunt scoren. Het spel is afgelopen wanneer één van beide koppels alle getallen en de Bull 3 maal heeft geraakt, en als er met punten wordt gespeeld, meer punten zijn verzameld dan de tegenstanders.