Pietjesbak is iets dat elke Vlaming wel bekend in de oren klinkt. Iedereen heeft het vast wel al eens gespeeld, gezien of op zijn minst van gehoord!

Pietjesbakken is een heel oud Vlaams dobbelspel dat je kan spelen met twee tot acht spelers en dat je moet spelen met drie dobbelstenen. Vroeger had je pietjesbakken staan in vrijwel elke kroeg en vaak hadden mensen thuis ook wel een exemplaar staan maar je ziet deze tegenwoordig een beetje uit het straatbeeld verdwijnen.

Desondanks zijn de pietjesbakken nog steeds best populair en enorm fijn om te spelen met vrienden!

De Pietjesbak

pietjesbak De pietjesbak is een achthoekige dobbelpiste, meestal gemaakt uit hout die aan de binnenkant bekleed is met vilt. Je hebt ook goedkopere varianten met andere bekleding of die gemaakt zijn uit namaakhout maar los daarvan wijken pietjesbakken niet van elkaar af. Ze hebben doorgaans een diameter van 38 centimer en zijn altijd achthoekig. Je kan er online vinden vanaf €15 tot €200.

Spelregels

Er zijn enorm veel verschillende spelvarianten die je kan spelen met een pietjesbak dus je hoeft niet steeds hetzelfde spel te spelen.

Het originele spel verloopt als volgt: Je begint met twee tot acht spelers. Elke speler zet een exact aantal streepjes op de rand. Vervolgens gooit iedereen om beurt met de dobbelsteen om te bepalen wie er begint. Uiteraard mag deze met de hoogste worp starten, bij gelijkspel gooit men gewoon opnieuw.

Degene die mag starten gooit met de drie dobbelstenen en dan kan hij beslissen of hij stopt met één worp of nog maximaal 2 keer gooit met de drie stenen. De waardes van de laatste dobbelsteen worp gelden. De overige spelers hebben in deze beurt maximaal even veel worpen als de speler die oorspronkelijk begon.

Wie de hoogste score gegooid heeft mag dan 1, 2 of 3 streepjes uitwissen.

De waarde van 1 dobbelsteen is als volgt. 1 oog is 100 punten, 6 ogen is 60 punten en 5, 4, 3 & 2 ogen zijn aanvankelijk 5, 4, 3 & 2 punten.

Er zijn ook specifieke waardes die geworpen kunnen worden. Bij deze van hoog naar laag:

  • Drie azen: 1, 1, 1
  • Soixante-neuf: 6, 5, 4
  • Zand: driemaal dezelfde waarde zoals 3-3-3, waarbij hogere ogen uiteraard beter zijn dan lagere.
  • Andere combinaties: de som van de 3 dobbelstenen, waarbij je de puntentelling gebruikt zoals hierboven uitgelegd
  • Zeven: De laagst mogelijke worp bij het pietjesbakken 2, 2, 3