De caféuitbater geniet van een aantal voordelen bij het in huis halen van enkele caféspellen. Darts, Biljart, tafelvoetbal, sjoelen en kaartspellen: wie houdt er nu niet van zo'n spelletje? Een potje tafelvoetbal, een partijtje vogelpik, een wedstrijdje kaarten, enzoverder; het zorgt allemaal voor een avondje entertainment onder vrienden en/of familieleden, waarover later nog vaak over nagepraat wordt (goede mond-tot-mondreclame!). Voor de caféuitbater is het dan ook een garantie voor smiling faces en dat is precies wat hij/zij wilt in het café: vrolijke gezichten, gelach en vertier bij een perfect getapt pintje. Uiteraard, welke uitbater houdt er nu meer van gevechten en discussies dan van plezier en amusement?

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd: een oud spreekwoord, dat misschien wel het motto van elke caféuitbater vormt. Caféspellen vormen namelijk een heel grote bron van inkomsten voor hem/haar: niet alleen amuseren de cafégangers zich ermee, maar ze steken er ook aardig wat centjes in, zeker wanneer je bijvoorbeeld denkt aan alle euro's die tafelvoetbal krijgt te slikken. Het blijft niet vaak bij 1 of 2 spelletjes, maar het wordt al snel een reeks van wedstrijden, dat verslavender en verslavender wordt: meer geld voor de uitbater dus.

Het is net als een vicieuze cirkel: hoe meer spellen, hoe meer volk, hoe meer inkomsten. Een enorm voordeel dat hieruit voorkomt is dat de mensen zich meer en meer gaan groeperen. Ze leren elkaar al snel beter kennen en dit leidt vaak tot het oprichten van clubs en dus ook van het houden van wedstrijden en tornooien. Het zorgt voor een groeiende faam en bekendheid voor het café in kwestie, dat op zich weer leidt tot een nog grotere bron van inkomsten voor de caféuitbater.

Een uitbater beslist ook geheel zelf welke caféspellen hij aanschaft. Het is lang niet verplicht alles aan te kopen, maar het is uiteraard wel aan te raden voor hem/haar: hoe meer spelletjes, hoe meer inkomsten. Maar als de uitbater een bepaald spel te luidruchtig vindt, kan hij/zij er voor kiezen hierin niet te investeren. Is er een te groot risico aan verbonden wat betreft eventuele aanvaringen? Dan is er geen verplichting het spel in kwestie in huis te nemen.