Biljart wordt vaak gezien als een kroegsport, maar het vereist toch wel enige vorm van inzicht en techniek. Er zijn talloze biljartclubs en ook professioneel wordt de sport veel beoefend.

Verder wordt biljart vaak verward met poolen en/of snooker. Biljart is echter een verzamelnaam en is onder te verdelen in 3 spelsoorten: Carambole en Snooker worden het meest gespeeld bij verenigingen en in competitie verband. Poolen is veelal onder de jongeren bekender, doordat dit regelmatig in cafés gespeeld kan worden.

Biljart

Algemene looks

Biljart wordt gespeeld op een biljarttafel. De bodem van deze tafel is van een natuursteen, vaak is dat leisteen en heeft een dikte van tussen de 45 en 60mm. De tafel heeft rondom een opstaande stootrand van rubber van ongeveer 36 mm. De biljarttafel is bekleed met een laken van kamgaren vermengd met polyester of nylon. De professionele tafels worden verwarmd zodat de ballen beter over de tafel kunnen rollen.

Biljart wordt gespeeld met een keu en drie biljartballen. De biljartballen zijn massieve ballen van kunsthars en hebben een gewicht tussen de 205 en 220 gram. Van de biljartballen is er 1 rood gekleurd, de andere 2 zijn of wit gekleurd waarvan er 1 met 2 zwarte puntjes aan weerskanten of er is 1 witte en 1 gele bal. Dit is om verwarring tijdens het spelen te voorkomen.

Algemene spelregels

Voordat het spel begint moet er bepaalt worden wie er mag beginnen. Dit kan doormiddel van een coin toss, maar meestal wordt dit bepaalt doordat beide spelers hun bal vanaf de eigen kant via de korte band aan de ander zijde in een rechte lijn zo dicht mogelijk bij de korte band aan hun eigen zijde spelen zonder die te raken. Degene die wint mag bepalen of hij zelf wil afstoten of de beurt aan de tegenstander geeft.

Nu volgt de acquitstoot oftewel afstoot. De ballen liggen in hun beginpositie die gemarkeerd staan op de tafel met de twee lichte ballen aan een kant en de rode aan de andere kant. De bedoeling is om de met de eigen bal via de rode bal de andere lichte bal te raken. Als dit lukt heeft de speler een punt en mag hij doorgaan. Bij het vrije biljart ook wel Libre genoemd is het de bedoeling om met de eigen bal beide ballen te raken. Het maakt op de afstoot na niet uit welke bal er eerst geraakt wordt.

Bij een ander vorm van biljart - namelijk het Driebanden - is het de bedoeling om, nadat een bal geraakt is, eerst drie banden te raken voordat de andere bal geraakt wordt. Bij het driebanden is het ook toegestaan om de losse band te spelen. Dit houdt in dat er eerst een band wordt geraakt voordat de 2 ballen worden geraakt. Bij het driebanden is wel enig inzicht en gebruik van effect vereist.

In het professionele biljarten wordt er in sets gespeeld die tot 15 punten gaan en wint degene die als eerste 3 sets heeft gewonnen. Als je in het café speelt kun je natuurlijk zelf bepalen tot hoeveel punten je gaat spelen.