Tafelvoetbal is iets dat je nooit beu bent gespeeld, het is ook totaal niet te verwarren met het in Brussel populaire zaalvoetbal. Al van kinds wordt je erdoor aangetrokken wanneer je de poppetjes ziet van de tafel; als tiener wordt het alleen maar verslavender en verslavender en ook als volwassene stelt het je niet teleur. Een aantal onder ons hebben er misschien wel eentje in de kelder staan of misschien wordt hier en daar wel een zolder opgevrolijkt door dergelijke tafel. De meesten spelen het echter op café, gezellig onder vrienden met een verfrissende pint bier.

Tafelvoetbal

Leuk weetje

Tafelvoetbal wordt hier ook al wel eens "kicker" genoemd, maar ook in andere landen kreeg het spel een originele naam. In de VS staat het gekend als "foosball", in het Duits "tischfussball", in het Argentijns "metegol" en in het Frans "babyfoot". Ook in Chili hebben ze er een leuke naam voor bedacht: "tacataca".

Spelregels in een notendop

Tafelvoetbal is een spel waarbij op een tafel met opstaande randen, een voetbalwedstrijd wordt gespeeld met twee partijen van elf houten of kunststof pionnen die met ijzeren stangen aan de zijkanten van de tafel zijn verbonden. De gebruikelijke opstelling van de pionnen is als volgt: 1 keeper - 2 verdedigers - 5 middenvelders - 3 aanvallers.

Het spel wordt over het algemeen door 2 of 4 spelers gespeeld. Bij 2 tegen 2 heeft ieder speler twee stangen in zijn hand en probeert hij de bal in de goal van de tegenstander te schieten. Aangezien de kast vaak muntinworp (bijvoorbeeld 1 euro voor tien ballen) heeft, duurt één spelletje meestal totdat de ballen op zijn. In wedstrijdverband wordt meestal gespeeld tot een van beide teams een score van elf punten heeft bereikt.

Enkele tips en tricks

Tafelvoetbal is een spel van behendigheid, snelheid en het aanpassen aan de tegenstander. Er wordt over het algemeen 2 tegen 2 gespeeld bij tafelvoetbal, waarbij vaak de ene speler beter gespecialiseerd is in het keepen en van achteren spelen, en de andere het middenveld en de voorhoede goed weet te gebruiken. Hieronder volgen een paar goede tips en tricks, die je kan gebruiken tijdens het spel:

  • >Wees subtiel met het middenveld, een rustig tikje langs de tegenpartij en je bent in de voorhoede.
  • Als de verdediging van jou team de bal heeft, kantel als aanvallende speler dan je poppetjes, zodat een schot van achteruit minder snel geblokt wordt door een medespeler.
  • Niet alleen snelheid is belangrijk, ook het onverwachtse toeslaan is van belang om verwarring te zaaien bij je tegenstander.
  • Als aanvaller kun je een schuifbal of trekbal toepassen, waarbij je de bal naast een aanvaller stil laat liggen, om vervolgens zeer snel om de verdediging en keeper heen te schuiven en te schieten.
  • Het klemmen van de bal met de punt van het poppetje geeft je meer controle over de bal en meer opties dan bij een schuifbal. Je kan nu zeer snel van links naar rechts bewegen en je hoek uitzoeken.